Siirry suoraan sisältöön

Auton museokatsastus

Vanhoja museoajoneuvoja näkee liikenteessä aina silloin tällöin. Ne ovatkin suosittu harrastus. Auton museokatsastus on mahdollista tietyin edellytyksin. Kerromme tässä artikkelissa, miten ja milloin museokatsastaminen on mahdollista. Museoajoneuvo on jokapäiväisestä käytöstä poistettu auto. Se on harrasteajoneuvo. Ajoneuvojen museorekisteriä ylläpitää Suomen automobiilihistoriallinen klubi. Vuonna 1978 Suomessa perustettiin ajoneuvoluokka museoautoille. Sen perustamisesta päätti liikenneministeriö. Ensimmäinen auto tarkastettiin museoajoneuvoksi heti samana vuonna, kun ajoneuvoluokkakin perustettiin Suomessa.

Auton museokatsastus tekee ajoneuvosta museoajoneuvon

Auton museokatsastus – tarkastajan lausunto

Museoauton katsastus on tarkkaa puuhaa. Katsastuksesta annetaan lausunto. Lausuntoja voivat antaa vain museoajoneuvojärjestöt. Järjestössä toimiva tarkastaja tarkastaa ajoneuvon. Jos ajoneuvo täyttää museoajoneuvolle laaditut kriteerit, tarkastaja antaa ajoneuvosta lausunnon. Tämän todistuksen avulla ajoneuvo voidaan muutoskatsastaa museoajoneuvoksi. Tarkastajan voi valita itse. Heitä on Suomessa useita. Lausunnon hinnaksi tulee 100-150 €. Omistaja saa lausunnosta yhden kappaleen ja jäljennökset toimitetaan museoajonauvojärjestölle.

Museoajoneuvon tarkastuksesta omistajan saama lausunto pitää esittää kuuden kuukauden sisällä sen saamisesta katsastustarkastajalle. Lausunto on siis voimassa vain määrätyn ajan. Tarkastajien nimet ja yhteystiedot löytyvät museoautoihin erikoistuneiden järjestöjen sivuilta. Yksi tällainen järjestö on SAHK Ry. Toinen järjestö on nimeltään AHS Ry. Yhteystietoja voi etsiä muun muassa näiden järjestöjen sivuilta.

Museoauton katsastus – vaatimukset

Auton museokatsastus on mahdollista tehdä joko entisöidylle tai konservoidulle autolle. Aivan ensimmäinen museokatsastettu auto oli Opel Kadet, jonka vuosimalli oli 1980. Tätä ennen oli kuitenkin ehditty konservoida yksi moottoripyörä. Museoajoneuvon pitää olla ainakin 30 vuotta vanha. Sen tulee olla varusteiltaan ja kunnoltaan alkuperäisen kaltainen. Museoauton tarkastuksen tekee aina kaksi tarkastajaa. Toinen on yhdistyksen oma tarkastaja ja toinen katsastusaseman tarkastaja.

Auton museokatsastus ja sen vakuuttaminen on helppoa. Sen voi vakuuttaa tavallisen liikennevakuutuksen sijasta museoajoneuvoille tarkoitetulla vakuutuksella. Se on myös tavallista vakuutusta paljon edullisempi vaihtoehto. Sillä saa ajaa vuodessa kuitenkin vain 30 päivää, joten jokapäiväiseen käyttöön museoajoneuvo ei sovellu.

Museoajoneuvon määräaikaiskatsastus

Museoajoneuvotkin pitää katsastaa säännöllisesti lain vaatimalla tavalla. 15.5.2020 näiden vanhojen ajoneuvojen katsastusmääräys muuttui hieman. Aiemmin museoajoneuvot piti katsastaa joko kahden tai neljän vuoden välein. Nykyinen katsastusta koskeva määräys on, että museoajoneuvot on katsastettava aina neljän vuoden välein. Kun viet auton katsastukseen, voit sillä aikaa pelata kolikkopelejä. Kolikkopelit löytyvät lähes jokaiselta nettikasinolta ja saattavat tuoda mukanaan voittoja.

Kannattaa muistaa, että museoajoneuvon katsastusväli ei siirry automaattisesti nykyiseen rytmiin. Eli katsastusta ei kannata jättää välistä. Mikäli olet epävarma katsastusajankohdasta, voit kysyä sitä katsastusasemalta. Myös Museovirasto neuvoo museoajoneuvoja koskevissa asioissa. Kun ajoneuvo katsastetaan seuraavan kerran, se siirtyy uuteen katsastusrytmiin, eli se katsastetaan neljän vuoden välein.

Auton museokatsastus – kunto ja rakenne

Museoautot on pidettävä tietyssä kunnossa, jotta ne läpäisevät museoajoneuvoille määrätyt kriteerit. Ajoneuvo voidaan entisöidä, mutta se on tehtävä asianmukaisesti. Entisöidyn museoajoneuvon rakenteen ja ulkokuoren pitää vastata alkuperäistä. Museoajoneuvoissa saa olla ajanpatinaa, eikä sen ole tarkoitus olla täysin uutta vastaavassa kunnossa. Auton tulee kuitenkin olla kaikin puolin puhdas ja siisti.

Pienet korjauksesta syntyneet jäljet eivät haittaa. Näkyvää syöpymää tai ruosteisia kohtia ei museoajoneuvoissa saa olla. Maalipinnan pitää olla täysin eheä, eikä siinä saa olla halkeamia. Auton väri voi olla eri kuin alkuperäinen, mutta sen tulee silti olla valmistusvuoden mukainen.

Auton museokatsastus on mahdollista myös, mikäli autoon on tehty rakennemuutoksia. Pienet muutokset sallitaan. Auton on kuitenkin muutostenkin jälkeen oltava alkuperäistä vastaavassa kunnossa. Jos jotakin ajoneuvon osaa ei ole saatavilla alkuperäistä vastaavana, sallitaan osan korvaaminen saatavilla olevalla osalla. Myös liikenneturvallisuutta parantavat muutokset sallitaan lähes poikkeuksetta. Renkaan tyyppiä ei ole luvallista vaihtaa, mutta renkaan kokoa voi muuttaa.