Suosituimmat automerkit

Suosituimmat automerkit ovat tuttuja nimiä

Automerkki on asia, joka usealle määrittelee, onko auto hyvä vai huono. Jos kerran on kohdannut ongelmia tietyn merkkisen auton kanssa, voi se merkki olla pilalla lopullisesti. Jotkut taas mieltyvät muuten vain ja ovat merkkiuskollisia ehkä tunnesyistä. Joillekin on jo kotona lapsena opetettu, ettei vaikka tietyn maalaisia autoja voi käyttää, jolloin mielikuva pysyy vakaana aikuisenakin. Monista autoista ihmiset ovat kuitenkin yhtä mieltä ja siitä syntyvät listat, joilla selviää, mikä on suomalaisten keskuudessa se suosituin merkki menopeleissä. Vuonna 2020 suomalaisten suosituin auto oli, ehkä ei yllättäen, Toyota. Se on nauttinut suosiota Suomessa jo useana vuonna.

Suosituimmat automerkit -listalta löytyy myös Volkswagen Golf ja hieman alempaa listalta lisää muita malleja. Tämä kansanauto löytyykin myös naapurimaamme Venäjän listalta. Heillä sieltä löytyy myös melko oletettavasti vanha tuttu Lada.

Volkswagen on monen suosiossa

Volkkari on auto, joka miellyttää monia. Se on niin sanotusti tavallinen ja sopii melkein jokaiselle. Sen ajettavuus on hyvä ja käyttäminen helppoa. Ei se suotta ole roikkunut suosituimpien listoilla jo pitkään niin Suomessa kuin muuallakin.

Volkswagen on ollut jopa maailman ostetuin merkki, mutta vuonna 2020 Toyota kiilasi kärkeen myyden 9,53 miljoonaa autoa ympäri maailmaa. Ei siis ihme, että myös suomalaiset näistä merkeistä innostuvat. Venäjällä on viime vuosina uusien autojen myynti laskenut, joskaan ei luksusautojen osalta, jotka vain tekevät kauppaa. Mercedes Benz ja BMW ovat siellä sen sijaan vain parantaneet myyntiään.

Mikä tekee autosta suositun?

Pelkästään tunneasiat eivät varmasti ole syynä siihen, miksi joku toinen auto nousee myyntilistoilla ylitse muiden vuodesta toiseen. Merkin vakaus, hyvä toimivuus ja korjattavuus ovat varmasti osatekijöitä. Hinta-laatusuhde vaikuttaa myös paljon. Se, kuinka helppoa ja minkä hintaista autoa on huoltaa, on monelle se tekijä, joka ratkaisee.

Vaikka auto olisi kuinka mukava ja hyvä ajaa, ei se ole ollenkaan viehättävää, jos huoltoon menee aina kolmenumeroinen summa. Museoautot ovat oma lukunsa ja niissä ei hinta ole se ratkaiseva tekijä. Ehkäpä nostalgia on siellä osastolla se, joka saa tekemään ratkaisuja ja heittäytymään tähän mahdollisesti arvokkaaseen harrastukseen.

suosituimmat automerkit
suosituimmat automerkit

Mitkä olivat suosituimmat automerkit ennen?

Koska nykyisiä merkkejä ei aina ole Euroopassa ollut saatavillakaan, USSR cars teki pienimuotoista tutkimusta siitä, mitkä olivat ne suosituimmat automerkit vuosikymmeniä sitten. 1950-luvun paikkeilla autot alkoivat yleistyä myös tavallisen kansan keskuudessa. Tällöin suosituimmat autot määräytyivät sen mukaan, joita oli saatavilla. Eniten Suomen teillä huristelivat Volgat, Moskvitshit, Trabantit, Skodat, Popedat, Wartburgit sekä Ifat. Itänaapurimme on ollut siis merkittävässä asemassa siinä, että Suomi on autoistunut niinkin hyvin.

Moni automerkki on nykyään muisto vain, mutta itäautot pysyivät teillämme aina 1970-luvulle saakka, jolloin alkoi japanilaisten autojen kausi. Tällöin kuitenkin teille syntyi myös suuri klassikko, Lada. Se oli pitkään myös Suomen myydyimpien autojen joukossa, aivan kymmenen kärjessä. Nykyään vanhat itäautot ovatkin melkoisia keräilyharvinaisuuksia ja niitä entisöidään entiseen loistoonsa hellästi ja hartaudella.