Siirry suoraan sisältöön

Lada

  • tehnyt

Tunnetuin neuvostoliittolaisista ajoneuvoista on suomalaisillekin hyvin tuttu Lada. Lada on venäläisen ajoneuvovalmistaja AvtoVAZin automerkki. Ladan päätuotantolaitos sijaistee Toljatin kaupungissa, Samaran alueella. Lada oli autolle alun perin vientimarkkinointa varten annettu nimi. Kotimarkkinoillaan auton merkkinä oli Ziguli. Ladaa alettiin valmistaa kesäkuussa 1970. Lada nousi erittäin suosituksi etenkin entisen itäblokin maissa, mutta merkkiä vietiin USA:ta lukuun ottamatta kaikkiin läntisiin maihin ja lisäksi kehitysmaihin. Alkuperäistä Ladaa valmistettiin sekä sedan- ja farmariversiona. Vuoden 2012 puolivälissä päättyneessä valmistuksessa se oli yli 20 miljoonalla myydyllä autolla eräs maailman pitkäikäisempiä malleja, eikä se kokenut suuria muutoksia elinkaarenaan. Ladan tunnuksessa on tyyliteltynä matalasyväyksinen jokilaiva, joka on venäjäksi lodja tai ladja. Sana lada tarkoittaa rakastettua. Slaavilaisessa mytologiassa Lada on nuoruuden, rakkauden, kauneuden ja harmonian jumalatarhahmo.

lada 1200l

Ladan mallisto voidaan jakaa neljään osaan: takavetoisiin, Nivaan, Samaraan sekä 110:neen. Ensimmäinen Ladan malli oli VAZ-2101, joka tunnetaan myös nimellä 1200L. Malli on perinteinen pyöreälamppuinen. Mallista kehitettiin farmariversio sekä koreampia ja kalliimpia malleja. Kauan odotettu uusi etuvetomalli sai nimekseen Samara.  Kaikki päämallit ovat edelleen tuotannossa, mutta osa tuotannosta on siirretty muille tehtaille. Ladan porrasperäisen kulmikkaan klassisimman mallin valmistus päättyi vuoden 2011 lopussa ja se on Venäjän myydyin malli. Uusin Ladan malli on Priora. Ladan maahantuojana toimi Suomessa Delta Motor Group Oy vuosina 1917-2012. Viimeisen kerran Delta sopi maahantuonnin vuosisopimuksen vuonna 2009 ja vuonna 2012 se ilmoitti lopettavansa tuonnin. Ladoja voi silti huoltaa Delta-autossa. Lada oli 1970-1980 -luvun taitteessa Suomen myydyin auto jopa yli 10 000 kappaleen rekisteröinnillä.

Suomessa on Ladojen ystäville oma kerhonsa, Lada Kerho Ry. Yhdistyksen perustamiskokous pidettiin 2. helmikuuta 1997 Kangasalalla. Kerhossa oli vuonna 2015 noin 450 jäsentä, mutta parhaimpina vuosina jäsenmäärä on ollut jopa 1500. Kerho järjestää kokoontumisajoja ja tapahtumia. Lada Kerho sai alkunsa televisiossa 1995 esitetystä Kummeli -ryhmän sketsistä ”Ladojen kokoontumisajot”. Kerho perustettiin virallisesti kuitenkin vasta 1997. Suomen rekisterissä Ladoja oli vuonna 2010 22 600, mutta esimerkiksi 1970 -luvun Ladoja enää 350. Kaikista myydyistä Ladoista jäljellä on kymmenkunta prosenttia.