Nykyinen itärajan bensaralli puhuttaa myös meitä

  • tehnyt

bensa

Tämänkertaisen postauksen aihe ei aivan varsinaisesti liity Neuvostoliiton aikaisiin ajoneuvoihin, mutta koska viime aikoina Venäjälle suuntautuvat bensanhakumatkat ovat puhuttaneet niin mediassa kuin kahvipöydissäkin, käymme aihetta hiukan läpi. Ajatus siitä, että autoilija jaksaa hankkia itselleen ensin viisumin ja sen jälkeen ajaa Venäjän puolelle tankkaamaan, kuulostaa ensin todella järjettömältä, mutta lähellä itärajaa asuva suomalainen voi säästää näin toimimalla sievoisia summia kuukaudessa, puhumattakaan vuositasolla. Bensarallin kannattavuutta omalla kohdallaan voi tätä nykyä laskea erityisillä laskureilla. Bensaralli-ilmiöön liittyy myös paljon väärinkäytöksiä: lainsäätäjät yrittävät parhaansa mukaan pohtia miten hillitä sitä, sillä päivittäin Suomen valtio ja kansalaiset häviävät verorahojaan rajan taakse.

Mikä sitten on vaikuttanut bensarallisysteemin syntymiseen? Taustalla on mm. taantuma, sekä ruplan romahtanut arvo ja öljyn alhaiset maailmanmarkkinat. Nämä ovat omalta osaltaan aiheuttaneet suomalaisten suuren autovirran itärajan puolelle Venäjälle. Tämä on toki hyvä asia Venäjälle ja yksittäiselle suomalaiselle, bensanhakumatkan tekevälle kuluttajalle, mutta suuntauksella on pitkäaikasvaikutuksia suomalaisiin yrittäjiin ja ylipäänsä yhteiskuntaan.

Tutkimusten mukaan bensaralli, valitettavan odotetusti, on jo vaikuttanut Itä-Suomen huoltamoyritysten liikevaihtoon negatiivisesti. Tutkimusten perusteella on voitu todeta, että mitä lähempänä huoltoasema on rajaa, sen vähemmän kannattavaa sen toiminta on. Eikä liikevaihdosta jää uupumaan pelkästään polttoaineen takia; myös tupakkatuotteiden myynti vähenee mitä lähemmäs itärajaa mennään.

Halpa bensiini houkuttelee yhä useamman suomalaisen hankkimaan itselleen viisumin. Osa suomalaisista bensaturisteista, jos näin heitä voidaan nimittää, ylittää rajan parikin kertaa päivässä. Tullin mukaan kaikista vilkkaimmat autoilijat ravaavat rajan yli jopa kuusi kertaa vuorokaudessa – tällöin on syytä epäillä, ettei kaikki bensiini ole menossa omaan käyttöön. Virallisesti auton tankin täyttämisen lisäksi Venäjältä saa kerralla tuoda 10 litraa polttoainetta kerralla. Huomioitavaa on, että tuontia ei rajoita Suomi, vaan Venäjän lainsäädäntö. Suomikin on pohtimassa uudenlaista lainsäädäntöä, on mm. ehdotettu lakia, jonka mukaan Venäjältä saisi tuoda bensaa ainoastaan, jos maassa viettää aikaa yli 20 tuntia. Vastaavanlainen rajoitus on hillinnyt laillista tupakkatuotteiden tuontia Suomeen; esimerkiksi kartongin tupakkaa saa tuoda vain jos rajanylityksen jälkeen viettää 24 tuntia Venäjän puolella.

Nähtäväksi jää, millaisia säädöksiä bensaralliin kehitellään, ja kuinka kauan tämä voi vielä jatkua tällaisenaan. Seuraamme tilannetta.