Venäjällä omalla autolla

  • tehnyt
Venäjän nähtävyydet

Monet, etenkin itärajan tuntumassa asuvat miettivät varmasti usein, pitäisikö naapurimaahan tehdä pieni autoreissu, sillä rajan takana odottavat kauniit Karjalan maisemat ja pitkä matka ei ole esimerkiksi Pietariin tai Viipuriin. Lisää Venäjän matkakohteista, kuten Viipurista, löydät täältä: www.pienimatkaopas.com/viipuri/. Tämä postaus käsittelee sitä, mitä kaikkea tuollaiselle automatkalle kannattaa ottaa mukaan. Listaamme sekä kaikken välttämättömimmät asiat, että ne, mitkä voivat olla hyödyllistä pitää mukana matkassa. Jotkut näistä asioista tuntuvat varmasti itsestäänselvyyksille, mutta olemme huomanneet, että usein aivan pienet asiat ovat lopulta reissun päällä niitä merkityksellisimpiä, joten kannattaa lukea tämä postaus hartaudella. Ennemmin kaukaa viisas kuin sitten Venäjän puolella jälkiviisas.

Mitä on oltava

Ensinnäkin, Venäjälle omalla autolla mielivän tulee ottaa mukaansa voimassaoleva ajokortti sekä rekisteriote. Jos auto ei ole omissa nimissä rekisteriotteessa, pitää mukaan ottaa myös valtakirja auton hallinnasta. Lisäksi, tärkeitä ja hyödyllisiä puhelinnumeroita kannattaa pitää autossa paperilla mukana siltä varalta, että puhelin rikkoutuu. Jos Venäjälle aikoo tehdä autoreissun talvisaikaan, pitää mukana olla nastarengastunnus. Se pitää siis hankkia jo ennen rajan ylitystä ja sellaisen saa huoltoasemilta. Lisäksi FIN-tarra kuuluu olla paikoillaan. EU-merkintä ei siis riitä. Ehdottoman pakollisia on palosammutin, ensiapulaukku ja varoituskolmio.

Venäjälle omalla autolla

Mitä kannattaa lisäksi olla

Kuten aina, kun lähtee pidemmälle matkalle, kannattaa Venäjällekin mennessä varmistaa, että autossa on täysi vararengas ja renkaanvaihtotyökalut. Lisäksi on hyvä olla mukana myös hinausköysi, polttoainekanisteri, erilaisia työkaluja, auton vara-avain, lumilapio (jos on talvi), taskulamppu, rattilukko, akkukaapelit ja erilaisia varaosia. Mielestämme tarpeen on olla myös vettä, sekä omaan janoon, että auton ylikuumemisen varalta. Ja nyrkkisääntönä ei-niin-välttämättömien asioiden kanssa kannattaa pitää sitä, että mitä vähemmän turhaa tavaraa autossa on, sen parempi.

Ennen lähtöä

Auto kannattaa huollattaa hyvissä ajoin ennen lähtöä. On myös ihan järkevää tyhjentää se kaikesta turhasta tavarasta. Kannattaa myös jo etukäteen sisäistää, että Venäjällä teiden kunto voi olla hyvinkin erilaista, kuin mihin Suomessa on totuttu. Vakuutukset kannattaa myös tarkistaa, niissä ei pidä olla mitään epäselvyyksiä. Jos Venäjän puolella tapahtuu liikennevahinko, siitä tulee ilmoittaa Venäjän liikennepoliisille. Ainoastaan niin on mahdollista hakea ja saada korvauksia. Jo ilmoituksen teosta tulee pyytää kuitti tai napata itselleen kopio itse pöytäkirjasta. Tämän asian kanssa kannattaa oikeasti olla tarkkana, sillä vakuutus ei korvaa ilman näitä tositteita siinäkään tapauksessa, että autoilija itse on aiheuttanut liikennevahingon.

Lisäksi pitää muistaa, että suomalainen liikennevakuutus ja vastuuturva eivät korkvaa syyllisen osapuolen kuljettajan tai sen koommin matkustajien henkilövahinkoja. Tämän vuoksi onkin tarpeellista ottaa myös vapaaehtoinen henkilövakuutus. Ja matkustajavakuutushan on itse asiassa edellytys sille, että Venäjälle edes saa viisumia, joten sekin täytyy hoitaa kuntoon. Ja itse viisumi myöskin! Lisää matkaan tarvittavista vakuutuksista löydät täältä: www.pohjantahti.fi. Vakuutusten olemassaolon tärkeyttä ei voi tarpeeksi korostaa, eli ihan oikeasti, ottakaa tämä asia huomioon!

Ja mikä on oikeastaan yksi tärkeimpiä matkaan kuin matkaan tarvittavia asioita, on tietenkin raha. Venäjällä on suhteellisen halpaa ja houkutus kaikenlaisten ostosten tekemiseen on luonnollisesti jatkuvasti läsnä. Shoppailurahaa saa monin eri tavoin. Osa säästää palkoistaan, osa ottaa lainan. Kannattaa valita sellainen keino mikä on itselle kaikista paras!

Ei muuta kuin matkaan, ihana ja upea, historiallinen Venäjä odottaa aivan muutaman tunnin ajomatkan päässä!