Venäläinen ajotyyli

  • tehnyt

Tänään käsittelemme aihetta, josta jokainen on varmasti kuullut joskus varsinkin suunnitellessa lomamatkaa Venäjälle. Ajotyyli Venäjällä on nimittäin täysin käsittämätön eivätkä monet Etelä-Euroopankaan maat pääse samaan kastiin. Ajotyyli on niin vaarallinen, että siitä varoitetaan myös useimmissa matkustustiedoitteissa. Venäjän liikennekulttuuri eroaa suuresti suomalaisesta, joten tarkkaavaisuus on todellakin suotavaa jopa suojateillä. Monissa matkustustiedotteissa kehotetaankin suoraan välttämään auton vuokraamista ja käyttämään muita matkustusmuotoja vuokra-auton sijasta.

Venäläisestä ajotyylistä vaarallista tekee suuret tilannenopeudet sekä myös se, että venäläiset suosivat suuria autoja. Näin ollen kolarissa voi saada erittäin pahaa jälkeä aikaan. Näiden seikkojen lisäksi liikennesääntöjä ei noudateta ja muun muassa liikennevaloista huolimatta autot saattavat porheltaa risteyksistä sekä liittymistä. Ja koska nopeudet voivat olla suuria, altistaa tämä ennestään todella vakaville kolareille.

Internet onkin täynnä videoita venäläisistä kuskeista ja läheltä piti tilanteista, sillä venäläiset käyttävät usein liikennekameraa autoissaan. Kameraa käytetään sen vuoksi, että mahdollisen kolaritapauksen yhteydessä löytyy todistusaineistoa. Venäläisessä ajotyylissä ei ole lainkaan kunnioitusta eikä kirjoittamattomia sääntöjä, mitä suomen liikennekulttuurissa puolestaan on. Näin ollen jokainen kuski menee siitä, mistä haluaa ja milloin haluaa. Liikenne saattaakin usein seistä kolareiden sekä ongelmatilanteiden vuoksi. Venäläiset ottavat myös todellisia riskejä esimerkiksi ohitustilanteissa.

Venäjän tiet ovat myös usein huonokuntoisia ja kuoppaisia. Ja kun tämä yhdistetään huonoon säähän, kuten vesisateeseen tai lumisateeseen, on monesti soppa jo valmis. Useinkaan näissä tilanteissa nopeutta ei kuitenkaan hidasteta, joka ennestään pahentaa tilannetta.

Vaikka matkustaja ei olisikaan itse ajamassa autoa, kannattaa turvallisuus ottaa huomioon esimerkiksi taksia valitessa sekä teillä liikkuessa. Venäjällä sallittu veren alkoholipitoisuus on noin 0,3 promillea, mutta puhallutuksia järjestetään melko harvoin. Venäjällä liikkuu paljon myös huumausaineita, jolloin kuskit saattavat olla niiden vaikutuksen alaisia.

Jos kuitenkin matkailija haluaa vuokrata auton, on hänen hyvä tietää muutama seikka. Yöaikaan autoilua kannattaa ehdottomasti välttää ja säästää autoilu päiväaikaan. Autolla liikuttaessa auton ovet kannattaa pitää lukittuina eikä pysähtyminen tienvarteen ole suotavaa, vaikka joku yrittäisi pysäyttää. Jos tällainen tilanne kuitenkin tapahtuu, kannattaa kuskin ajaa seuraavalle huoltamolle ja soittaa tarvittaessa hätänumeroon. Autoon ei kannata myöskään jättää mitään omaisuutta, sillä automurrot ovat yleisiä.